smart home

iCON Smart Home rendszer

Az NGBS által fejlesztett iCON fűtés-hűtés vezérlő automatika rendszer sok éve sikeresen teljesít több ezer lakásban. Az online felhasználóink száma is már ezer fölött jár.

Az évek tapasztalataira építve, valamint a fejlesztői igényeket és trendeket követve létrehoztuk az iCON Smart Home rendszerét.

A rendszer egyedülállóan írja át a Smart Home rendszerekről alkotott elképzeléseket és kifejezetten társasházakra optimalizát alkamazásai messze előremutató megoldást kínálnak.

Az iCON Smart Home rendszer olyan vezetékes megoldást kínál társasházi környezetre, ami a kiemelkedő stabilitása, gondozás mentessége mellett olyan innovatív szolgáltatás csomaggal rendelkezik ami egyedülálló a hazai piacon.

A fűtési, hűtési rendszerek vezérlésén túl, kiegészítettük szolgáltatásunkat azokkal a hasznos okos megoldásokkal, amikkel nem csak versenyképesebbé tehetők a tárasházi lakások, de ténylegesen javíthatók az üzemeltetési paraméterek és növelhetők a kényelmi funkciók.

A legtöbb Smart Home rendszer kiépítésével ellentétben az iCON Smart Home rendszer nem igényli a lakáson belüli vezetékes interenet kapcsolat előfizetését, mivel a távoli elérést központilag biztosítjuk. Ezzel nem csak egy mindenki számára könnyebben elérhető okos lakás valósul meg, de a ház üzemeltetése, karbantartások, szervizelések elvégzése, segítségnyújtások is lényegesen könnyebben, gyorsabban és költséghatékony módon biztosíthatóak.

Egységes kezelés

Egységes kezelés, egységes felületek

Sokan azt gondolják, hogy ha kiválasztanak egy okosotthon rendszert, azzal évekre megoldották a problémát. Később rájönnek, hogy bizonyos funkciókat a kiválasztott gyártó termékeivel nem, vagy csak korlátozott mértékben lehet megoldani, ezért külső gyártók termékeivel kezdik kiegészíteni a rendszerüket. Ezek azonban saját mobil alkalmazással rendelkeznek, a meglévő rendszerhez nem kapcsolhatók. Néhány hónap múlva azon kapják magukat, hogy 4-5 különböző alkalmazás párhuzamos kezelésével tudták csak kézben tartani az otthonukat. Külön app kezeli a zenét, egy másik a világítást és a redőnyöket, a harmadikban pedig a fűtést lehet állítani, a kaputelefonhoz szintén külön app tartozik (rossz esetben egyáltalán nem lehet távolról elérni).

Újra gondoltuk a Smart Home rendszereket és kifejlesztettünk egy olyan terméket, ami egyedi hardverének köszönhetően olcsóbban, könnyebben és gyorsabban telepíthető más rendszereknél, ráadásul multikompatibilis, vagyis márkafüggetlenül bővíthető. Megoldottuk a teljes lakás vezérlést saját eszközökkel, és kinyitottuk a kapukat más gyártók termékei előtt.

Az összes funkció integrálható a felületünkbe és akár lakásunk összes funkciója elérhető – pl. Apple Home Kit – anélkül, hogy kapcsolgatni kellene a különböző alkalmazások között.

Miért jó a beruházónak

 • Költséghatékony

  A vevők igényeinek megfelelő smart lakásokat alakítunk ki, fenntartva a későbbi bővítés lehetőségét.

  Kis beruházással a lakások prémium kategóriássá tehetők.

  A hagyományos szerelvények használhatók, nem kellenek speciális kapcsolók a falakra. Moduljaink a szerelvény mögött helyezkednek el.

  Rendszerünk a hagyományos villanyszerelési modellre támaszkodik.

 • Smart Home Ready kiépítés

  A lakások időállók maradnak.

  Az NGBS bíztosítja a telesjeskörű szolgáltatást, a tervegyeztetéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig. Minden egy kézben marad.

  A lakók gyártó-fűggetlen okosotthon rendszert kapnak, bármikor bővíthető a nagy gyártók vezérlőivel, rendszer független megoldást adunk a beruházóknak.

  A smart funkciók átalakítás nélkül később is kiépíthetők.

  A kivitelezést az iCON (fűtésvezérlő) automatika rendszerrel egyidőben végezzük, így a telepítés költsége is kedvezőbb.

 • Skálázható

  A vevők igényeinek megfelelő smart lakásokat alakítunk ki.

  Megrendelés esetén a kivitelezést nem a beruházó, hanem az NGBS végzi, így ennek költségei és feladatai sem a beruházót terhelik.

  Szolgáltatásunk a családi háztól a több száz lakásos lakóparkig alkalmazható.

 • Moduláris

  A rendszerbe kapcsolt elemek (lámpák, kapcsolók, konnektorok stb.) bármikor, egyszerűen bővíthetők, a beruházó igényeinek megfelelően.

  A decentralizált felépítés miatt nagyobb működési stabilitást biztosítunk.

Miért jó a vevőnek

 • Költséghatékony

  Az NGBS iCON-Smart okosotthon rendszerrel a piacon elérhető legjobb ár-érték aránnyal jutnak kiépített okos lakásokhoz.

 • Testreszabható

  Saját igényeiknek megfelelő Smart Home vezérlőt és szolgáltatásokat igényelhetnek.
  Amennyiben egyedi megoldást szeretnének, a Smart Home Ready kiépítéssel saját igényeikre és pénztárcájukra szabottan bővíthetik a rendszert.

 • Gyorsan kivitelezhető

  A Smart Home szolgáltatás gyorsan telepíthető (akár 1 munkanap alatt a teljes kulcsrakész rendszer átadható), és bármikor lecserélhető, könnyen bővíthető.

 • Értékálló

  Lakása értékálló (jövőálló) marad. Amennyiben később eladná a lakást, az új tulajdonos kedvére bővítheti, cserélheti a meglévő rendszert, akár más gyártók termékeivel is.

Testreszabható igények

A felhasználók többsége több évtizedre választ magának otthont.
Jelentős összeget áldoznak olyan dolgokra, melyek hosszú távon kényelmesek és energiatakarékosak.

Katalin

Katalin — 40m2

28 éves, pénzügyes egy nagyvállalatnál. Nem érdeklődik a smart dolgok iránt, de szeretné, ha új lakása 10 év múlva is értékálló maradna. A Smart Home Ready kiépítés miatt a lakása viszont később is bármikor okossá tehető.
Az ő megoldása
Smart Home Ready lakás

Noémi

Noémi — 40m2

26 éves, nyelvtanár. Nyitott az új dolgokra, de nem a technológia körül forog az élete. Igazi társasági ember. Szívesen ismertet meg újdonságokat másokkal, akár az otthonában is.
Az ő megoldása
Smart Home Ready kiépítés alap funkiókkal kiegészítve
(világítás, redőnyvezérlés)

Péter

Péter — 60m2

35 éves, informatikus, tipikus geek, imádja az új kütyüket. Aggódik, ha ma beépít egy smart szolgáltatást az otthonába, később nem bővítheti.
Az ő megoldása
Smart Home Ready kiépítés kibővített funkiókkal kiegészítve
(világítás- és redőnyvezérlés, riasztó, mozgásérzékelők)
Apple iHome vagy Google Home kapcsolattal.

Gábor

Gábor — 120m2

46 éves, tervezőmérnök, szereti a stabilan működő megoldásokat. Előnyben részesíti a kényelmet és odafigyel az energiahatékonyságra. Nem bízik a vezeték nélküli technológiákban. A Smart Home Ready vezetékezés kiépítéssel megbízható, hosszútávon működő és bővíthető rendszert használhat.
Az ő megoldása
Smart Home Ready kiépítés az általa választott okos rendszerekkel kiegészítve
(világítás, redőny, energiamérés, riasztás, konnektor, stb)
Apple iHome vagy Google Home kapcsolattal.

Smart Home Ready mintalakás (60m2)

Kaputelefon a mobilon

Szükséges eszközök

NGBS iCON 2

NGBS iCON 2 központi fűtés vezérlő – 1 db

Hőmérséklet, páratartalom mérése. Szobánként vezérelhető fűtés/hűtés, mobil eszközről állítható. Kazánházi vezérlés felé kommunikáció.

NGBS iCON S-1

NGBS iCON S-1 okosothon központi vezérlő – 1 db

Apple Home és Google Home rendszerek felé kommunikáció.

NGBS iCON 200

NGBS iCON 200 termosztát – 2 db

Hőmérséklet és relatív páratartalom mérés helységenként.

NGBS iCON S-2

NGBS iCON S-2 világítás vezérlő modul – 5 db

Távolról kapcsolható a világítás, éjszakai mód, világítási képek alakíthatók ki (2 kört tud kapcsolni).

NGBS iCON S-4

NGBS iCON S-4 redőny vezérlő modul – 2 db

Vezérelhető redőnyök, fűtéssel összekapcsolható, helyben és távolról szabályozható.

Mozgásérzékelő

Mozgásérzékelő – 1 db

Az automatizáláshoz, a világítás vezérléshez és a biztonságtechnikai funkciókhoz szükséges. Az alap kiépítés 1 telepített érzékelőt tartalmaz a riasztás miatt, illetve 3 előkábelezést.

Adatkábel

Adatkábel az okosotthon rendszerhez – 100 méter

CAT 5 kábel (UTP), vagy J-y(st)y 2x2x0.8 adatkábel (4 eres)

Péter

Péter lakásának Smart funkciói

Elérhető alapfunkciók

 • Behatolás jelzés (biztonság)
 • Világítás-vezérlés (kényelem)
 • Távoli fűtésvezérlés (kényelem)
 • Amazon Alexa, Apple Home Kit, Google Home termék integrációk
 • Redőnyök vezérlése, bekapcsolása, a fűtés/hűtés vezérlése
 • Éjszakai mód, gombnyomásra minden lámpa lekapcsol, redőnyök lehúzódnak (kényelem, energia megtakarítás)

Igényelhető extra funkciók

 • Öntanuló okos fűtés (energia megtakarítás)
 • Kulcs nélküli zár
 • Kaputelefon a mobilon
 • Ház központi funkciók elérése
 • Csőtörés, elázás riasztás
zwave

Korlátlan bővíthetőség akár vezeték nélkül is

Az NGBS Icon Smart Home jelenleg hat nagy okosotthon gyártó rendszereivel integrálható (Apple, Google, Amazon, Loxone, Fibaro, Inels). Az integráció során a bővített rendszerben is elérhetők lesznek a korábban telepített eszközök és a saját alkalmazásunk is képes kezelni ezeket a rendszereket (például beszédfelismerés egy Amazon Alexa vagy Google Home csatlakoztatásával).

Annak érdekében, hogy a rendszer akkor is bővíthető maradjon, ha egy funkcióhoz nem épül ki a megfelelő kábelezés elkezdtünk fejleszteni vezeték nélküli átjárónkat, ami a Z-Wave protokollon kommunikáló összes berendezést képes illeszteni a kiépült okosotthon rendszerhez. Több ezer különböző eszköz használja ezt a szabványos kommunikációs csatornát, így bárki szabadon bővítheti rendszerét akár vezeték nélküli zárral, érzékelőkkel vagy egyéb eszközökkel. Ezeket ugyanúgy fogja tudni kezelni saját mobil felületünkön vagy a támogatott okosotthon rendszerben (pl. Apple Home Kit). Nem szükséges hozzá a gyártó programját telepíteni a mobiltelefonra.

Csak az iCON rendszere tudja

Okos lakások helyett okos társasház

Azon felül, hogy okos lakások jönnek létre, az NGBS Smart Home rendszer képes olyan társasházi modell kialakítására is, ahol a lakók az okosotthon rendszer felületén elérhetik a társasházi szintű funkciókat is. Ezek a funkciók nem lennének elérhetők más okosotthon rendszer használata esetén. Ráadásul a lakók könnyen integrálódhatnak más okosotthon rendszerekkel anélkül, hogy a társasházi szintű funkciókról le kellene mondaniuk. Ezek a funkciók opcionálisan érhetőek el a felhasználóknak (nem tartalmazza az alap kiépítés). Néhány példa a felhasználásra:

Kaputelefon a mobilon

Kaputelefon a mobilon

Lent csengetnek, a lakó vagy családtagja értesítést kap a telefonjára, megnézheti és beszélhet a látogatóval akkor is, ha több ezer km távolságban van. Ha akarja, be is engedheti.

Lift használat optimalizálás

Lift használat optimalizálás

A lift lehívódik, ha az 5. emeleten lakó behajt a mélygarázsba, hogy ne keljen várakoznia.

Beléptetés

Beléptetés

Rendszám leolvasás után automatikusan nyitjuk a mélygarázs ajtaját, nem kell kártyákat kezelni, és lehúzni az ablakot.

Elektromos töltés

Elektromos töltés

Lakóhoz rendelt elektromos töltő állomás kezelése, mérése. A közös költséghez automatikusan hozzáíródik a felhasznált áram mennyisége. Ha több autót töltenek egyszerre, akkor a töltés indítása intelligens módon történik, hogy a hálózat ne terhelődjön túl.

Közös költség befizetése

Közös költség befizetése

Az otthonhoz tartozó mobil felületen kezelhető és kifizethető a közös költség, a közös képviselő üzeneteket tud küldeni és lakógyűlést tud összehívni a segítségével.


Távoli elérés

Távoli elérés, vezetékes internet előfizetés nélkül

Egyedüli tulajdonsága a rendszerünknek, hogy nem kíván a lakáson belül vezetékes internet elérést. A fűtés vezérlést és az okosotthon funkciók elérését a ház központi internet szolgáltatása biztosítja a rendszer számára.

Ez a rendszer zárt, ezért csak azok az információk érhetők el rajta, amik a távoli eléréshez szükségesek. Az új koncepció számos hibát és felesleges ügyfél kommunikációt előz meg, nem kell a lakóknak arról gondoskodnia, hogy internet előfizetést rendeljenek a lakáshoz, csatlakoztassák a fűtés vezérlést és az okosotthon rendszert megfelelő módon a megrendelt internethez.

A rendszer elérhető lesz akkor is ha az ügyfélnek csak mobil internet elérhetősége van. A központosított vezérlés segítségével a hibaforrások jelentős része orvosolható. A távoli elérést titkosított biztonságos adatcsatornákon bonyolítjuk


Gépészet és okosotthon egy kézben

Gépészet és okosotthon egy kézben

A szakágak koordinálása során mindig jelentős hibaforrás, ha külön cégek végeznek olyan munkát, amihez közös együttműködés szükséges. A rendszer működése és stabilitása a gépészeti kivitelező cég és az okosotthon gyártó cég kooperációján múlik. Könnyen előfordulhat, hogy hiba esetén a két cég egymásra mutogat, a hiba javítása költséges és időigényes folyamat lehet.

Az NGBS egy kézben tartja a fűtésvezérlést és a Smart Home rendszert a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetésig. A beruházóknak, generál kivitelezőknek csak egy céggel kell kapcsolatban állnia, így jelentősen leegyszerűsíti a kommunikációt, és csökkenti a rendszer telepítésével jelentkező problémákat. További előnye, hogy a lakások fűtési rendszere egy felületen kezelhető a lakások Smart Home rendszerével, így nincs szükség integrációra.